A gyógyító gombák - Polysaccharidok

A polysaccharidok a szénhidrátok csoportjába tartozó molekulák. A legjelentősebb gyógyhatású polysaccharidok gomba eredetűek. Különleges, ritka gyógygombák tartalmaznak olyan polysaccharidokat, amelyek képesek, többek között, az immunrendszer aktíválásán keresztül rákellenes hatást kifejteni. Számos klinikai kísérletben kimutatták jótékony hatásukat rákbetegeknél. A gomba eredetű polysaccharida kivonatokat könnyű hamisítani és minőségük is jelentősen ingadozhat.

Mivel felhasználásuk elsősorban súlyos betegek esetében történik, csak csúcsminőségű készítményeket érdemes alkalmazni. Az egyes gomba fajokon belül is jelentős eltéréseket mutathatnak a hatóanyagok. Pl. a Ganoderma lucidum fajnak ca. egy tucat alfaja van, amelyből csak egynek emelkedik ki a tumorellenes  hatása. Ennek a fajnak mi a Fényesviaszgomba megkülönböztető nevet adtuk.

A különböző polysaccahridokban dúsított gomba eredetű kivonatoknak még nagyon sok jótékony élettani hatása lehet. Ilyen pl. a Lepkefű kivonat inzulin érzékenységet növelő hatása, a Cseppkőgomba kivonat gyomorfekélyt és gyulladásos bélbetegségeket enyhítő, gyógyító hatása, az Esernyőgomba kivonat ödéma ellenes hatása vagy a Ganoderma lucidum allergia ellenes és asztmát enyhítő-gyógyító valamint a szív és érrendszeri betegségeket megelőző tulajdonsága. Új felismerés, hogy a rendkívül ritka Kígyószál gomba kivonata jelentősen gátolhatja az oxidatív stresszből eredő agykárokat. A Bokrosgomba kivonat megelőzheti az oszteoporózist, csökkentheti a vérnyomást és vércukorszintet. A természetes Acerola gyümölcs a tapasztalatok szerint jelentősen elősegítheti magas C vitamin tartalmánál fogva a polysaccharida hatóanyagok felszívódását.
A polysaccharida kivonatok minőségétől is függ, hogy azok milyen hatékonysággal szívódnak fel szájon keresztül fogyasztva.

A LEPKEFŰ GOMBA

A Lepkefű gomba polysaccharidokban dúsított extraktuma a legerősebb vércukorszint csökkentő hatást fejtette ki több tudományos igényű összehasonlító tesztben ugyanis a Lepkefű kivonatnak inzulin-érzékenységet növelő hatása van élő szervezetben.

Különleges kivonatolási eljárásoknak köszönhetően a gombakivonat segíthet a metabolikus szindróma legsúlyosabb tüneteinek enyhítésében:

 • Csökkenti a túl magas vérnyomást és növelheti a túl alacsony vérnyomást adaptogén tulajdonságának köszönhetően, ezért fogyasztásánál a vérnyomás fokozott ellenőrzése szükséges, különösen gyógyszeres kezelések alatt.
 • A Lepkefű extraktum növeli a szervezet inzulin érzékenységét, ezáltal csökkenti a vércukor szintet, főleg 2. típusú cukorbetegeknél, ezért ebben az esetben a vércukor fokozott és rendszeres ellenőrzése szükséges a fogyasztás alatt.
 • Csökkenti a túl magas triglycerid szintet.
 • Csökkenti a „rossz“ koleszterin (LDL) szintjét.
 • Növeli a „jó“ koleszrerin (HDL) szintjét.
 • Az arterioszklerózis és a szívinfarktus megelőzésében is hatékony támogatást nyújt.
 • Jótékony hatással van a máj, vese, tüdő és szív metabolikus folyamataira.
 • Erősíti az immunrendszert,
 • antivirális,
 • antibakteriális és
 • méregtelenítő hatást is kifejt.

A Lepkefű gombaextraktum, a Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill extraktummal kombinálva eredményes lehet a leukémia és bizonyos tüdőtumorok kiegészítő terápiájában.

AGARICUS BLAZEI MURILL (ABM, Vitálgomba)

A vitálgombák, úgymint az Agaricus Blazei Murill (ABM) egészen rendkívüli ajándékai a természetnek. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, probiotikus ballasztanyagok, esszenciális aminosavak, és magas bioaktivitással rendelkező alkotórészek kiemelkedő jelenléte jellemzi ezt, a távoli brazíliai esőerdőkben honos gombafélét.

A Földön élő élőlények között sajátos helyet foglalnak el a vitálgombák, amik sem a növények, sem az állatok közé nem sorolhatók. Hihetetlen erő és gyógyászati lehetőség rejtőzik bennük, aminek az emberi szervezet javára való felhasználását a modern társadalmak csupán utóbbi években kezdték el kutatni. Magyarországon is jelentős hagyománya van a gyümölcs-,  zöldség- flavonoid ill. búzacsíra kivonatok alkalmazásának rák és szív- érrendszeri betegségek kiegészítő gyógymódjaként. Azt azonban nem sikerült ezidáig egyértelműen kimutatni, hogy pontosan milyen flavonoidokat érdemes fogyasztani rákmegelőzés, illetve a rákos megbetegedések mellékhatásainak enyhítése céljából, hiszen kontrollált klinikai kísérletek nem, vagy igen korlátozott számban álltak rendelkezésre.

A vitál- gyógygomba terápia a hagyományos orvostudománnyal szemben nem a betegség legyőzésére, hanem a szervezet egészségének felépülésére, megerősítésére irányul, az úgynevezett homeosztázison keresztül.


Az emberi szervezet valamennyi organizmusában zajló folyamatnál létfontosságú az egyensúly közeli állapot elérése. Az ásványi anyag, hormon, enzim, víz, immunsejtháztartás egyensúlyában a gyógygombák kiegyenlítő, egészséget támogató hatása kiemelkedő. Bár nekünk, közép-európai embereknek még ismeretlen, hogy a gombák milyen, tudományosan alátámasztott hatóanyagokkal rendelkeznek, addig a tradícionális, ősi kínai orvoslás már emberemlékezet óta használ különféle gombákat egy sor betegség kezelésére, lenyűgöző eredményekkel.

Az Agaricus Blazei Murill gomba kivonatok jelentős Béta-glukán, poliszacharid és D-vitamin tartalma orvosilag, kutatóintézetek által bizonyított. Az utóbbi években ezért intenzíven vetik be ezt a gombát alkotórészei miatt többek között rákmegbetegedések gyógyításában, mint a hagyományos gyógymódokat kiegészítő, alternatív élelmiszert, ami elsősorban a legyengült immunrendszer megerősítésében játszhat fontos szerepet.

A szervezetben jelenlévő természetes ölősejtek rákellenes aktivitásának növekedését kutatják e gyógygomba alkalmazásával, továbbá olyan kellemetlen mellékhatások panaszainak enyhítését, mint az álmatlanság, étvágytalanság, hajhullás, hányinger, általános gyengeség, magas koleszterinszint, rendellenes vérnyomás. Célkitűzése továbbá a gyógygomba szedésének, hogy egyes súlyos megbetegedések (pl.: daganatos betegségek) mellékhatásait enyhítendő, a szervezet egészségéhez az immunrendszer erősítésén és az életminőség javításán keresztül járuljon hozzá.

A BOKROSGOMBA (Grifola frondosa, maitake)

A Maitake az egyik legtöbbet vizsgált gyógygomba. A Japán északi részén őshonos maitake igen régóta kedvelt étkezési és orvosi gomba egyaránt. Neve táncoló gombát jelent, amit onnét eredeztetnek, hogy értéke és ára miatt aki megtalálta rögtön táncra perdült örömében. Mások szerint a táncoló pillangókhoz hasonlatos alakja miatt kapta a nevét.
A japán orvosok régóta alkalmazzák mint adaptogén, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezet saját ellenálló képességének magas szinten tartását.


Története

A nyolcvanas évek elején Dr. Hiroaki Nanba, a Kobe Egyetem mikrobiológusa több gomba gyógyszerészeti alkalmazásának lehetőségét vizsgálta. A kutatók figyelme abban az időszakban az ismertebb shitake nevű gombára irányult. Mindazonáltal felismerték, hogy a maitake olyan egyedi molekuláris összetétellel rendelkezik, ami a többi gomba közül kiemelkedő magas rákellenes hatást okozhatja. 1984-ben Dr. Nanba elkülönített egy maitake kivonatot, ami hatékonyan stimulálja az immunrendszer falósejtjeit. Egy speciális eljárással ezt a hatóanyagot sikerült is kivonni a gombából és standardizálni. Később ezt a hatóanyagot üzleti megfontolásból védjegyeztette MaitakeGold 404 néven.
Az anyaggal folytatott tanulmányok szerint az eredmény két elkülöníthető hatás összegeként jelentkezik. Egyrészt a a gomba kivonat növeli a falósejtek aktivitását, másrészt segít a szervezetnek a falósejtek termelésében is.

Immunrendszerre gyakorolt hatás

Dr. Nanba és más kutatók több olyan módszert mutattak ki, aminek segítségével a maitake gomba béta-glükán tartalma támogatja az immunrendszert. Számos publikáció jelent meg a maitake immun-moduláló hatásáról.
1998-ban a Massachusetts Egyetem kutató vették észre, hogy a maitake kivonata hatékonyan nyomja el a méhnyakrák és a T4-es leukémiás sejtek fejlődését. A témában további kutatásokat javasoltak.

Csökkenti a kemoterápia mellékhatásait

A maitake abban vált népszerűvé. hogy látványosan csökkentette a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. Egy 671 beteg részvételével végzett felmérés kimutatta, hogy a kemoterápia mellett szedett maitake gyógygomba képes csökkenteni a hajhullást, a fájdalmakat és a hányingert, éppen úgy, mint ahogy csökkentette a végső fázisban lévők fájdalmait is.
A maitake ráadásul hatékonyabbá tette magát a kemoterápiát is. Egy összehasonlító kutatás vizsgálta a maitake gombából származó béta-glükán kivonat és a mitomycin nevű (MMC) kemoterápiás szer hatását rákos egereken. Miközben az MMC egymagában 45%-os hatékonyságot mutatott, a maitake egymagában 80 százalékot. A kettő együttes alkalmazásával érték el a figyelemre méltó 95%-os daganat csökkentő hatást. Ez azért érdekes kombináció, mivel az MMC csupán a daganat szöveteire, míg a maitake az immunrendszerre hat. 

Egy rákkal kapcsolatos tanulmány

Összesen mintegy 33 különböző (II, III és IV) stádiumú beteg vett részt a vizsgálatban. A legfiatalabb 33, míg a legidősebb 68 éves volt. Kezelő orvosaik bevonásával Különböző kezelésük mellé maitake kivonatot kaptak. Látványos javulást mértek minden ráktípus esetén. A legjobb arányt a mell-, a prosztata-, és a májrák esetén mértek. Kevésbé volt hatékony a csontrák, leukémia, és agydaganat esetén.

Klinikai használata


Rákkezelés kiegészítéseként alkalmazható, valamit magas vérnyomás, májkárosodás és HIV fertőzés esetén. 1-3gramm forró vízzel készült gombateát vagy 20% standardizált béta-glükán tartalmú kivonatot tartalmazó kapszulából 2-4 kapszulát naponta két alkalommal reggel és este. Alkalmazása teljesen biztonságos. Nem ismert negatív mellékhatása. Mivel immunmodulátor hatása van, szerv átültetés miatt immunválaszt csökkentő (immunszuppresszív) készítményt szedő betegeknek nem javasolt a szedése.

Forrás: Nanba, H. Maitake D fraction: Healing and preventive potential for cancer. J. Orthomol Med. 12(1), 1997:43-49


A maitake gyógygombában (bokrosgomba, grifola frondosa) található Z-frakció képes szignifikánsan gátolni a tumor növekedést azáltal, hogy erősebb immunválaszt indukál: növeli a makrofágok, T-limfociták és természetes ölősejtek aktivitását, valamint a citokin képződést.

Forrás: PubMed.gov, A polysaccharide extracted from Grifola frondosa enchances the anti-tumor activity of bone marrow-derived dendritic cell-based immunotherapy against murine colon cancer

A kutatók a tanulmány során azt bizonyították, hogy a Maitake Z-frakciója fokozza a csontvelőben lévő dendritikus sejtek működését, az interleukin-12 (IL-12) és a tumor nekrózis alfa termelődését. Ezzel párhuzamosan a maitake Z-frakcióval kezelt dendritikus sejtek stimulálták az allogén és antigén specifikus T-sejt választ és növelték az antigén specifikus interferon-gamma (IFN-gamma) termelődést. Az eredmények tehát azt igazolják, hogy a maitake Z-frakciónak meghatározó szerepe lehet a rákos betegek immunterápiájának erősítésében.

Mára a bokrosgomba az elsőszámú immunmoduláns gyógygombává vált a modern alternatív medicinában.

A modern maitake gyógygomba kutatás dr. Hiroaki Nanba (Kobe Pharmaceutical University) japán kutató nevéhez fűződik, aki a 80-as években kezdte tanulmányozni a gyógygombákat, főleg a shiitake és maitake gombát. dr. Hiroaki Nanba felfedezte, hogy a maitake gyógygombában található poliszacharidok anti-tumor tulajdonságokkal rendelkeznek. 1984-ben Nanba és munkatársai egy olyan speciális poliszacharid frakciót találtak, ami erősen stimulálja a makrofágok működését. Ez a speciális kivonat a D-frakció nevet kapta, amit Japánban szabadalmaztattak. Később egy biológiailag még aktívabb változatot találtak, amit MD-frakció néven szabadalmaztattak. Ezt követően az X-frakciót is izolálták.

A CSEPPKŐGOMBA (SÜNGOMBA, Hericium erinaceus)

A Cseppkőgombának megállapították, hogy nyelőcső és vastagbélrák esetében áttét képződés gátló hatása van.
Sikeresen kezelhető a gomba kivonataival

 • a gyomorfekély,
 • a Colitis ulcerosa és
 • a Morbus Crohn.

A népgyógyászatban depresszió csökkentésére is használják. A Cseppkőgomba (Süngomba) kínai kettősvak klinikai kísérletben eredményes volt gyomor nyálkahártya gyulladás (gyomorhurut) kezelésében.

A SHIITAKE GOMBA

Ezt a gombafajtát Kelet-Ázsiában, mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják fokhagymára emlékeztető erős, fűszeres illata miatt. A japánok pedig fagombának, mert rendszerint a fák elhalt törzsén él. Japánban megfigyelték, hogy bizonyos területeken a rákos betegek száma alacsonyabb, mint máshol. Kiderítették, hogy ez feltehetően a Shiitake fogyasztásával lehet összefüggésben. A gombából 1969-ben sikerült kivonni egyik hatóanyagát, a lentiánt, amely egy összetett cukor.

Dr. Farkas Ilona, onkológus, szakorvos:
A lentián vizsgálatakor az derült ki, hogy ez az úgynevezett mirigyes típusú daganatokra, mint például emlőrák, bélrák vonatkozásában hozott a legjobb eredményeket és azt is bizonyították a vizsgálatok, hogy leghatásosabb a kemoterápiás kezelések mellett adva volt ez az anyag.

- A lentián gátolja a baktériumok, vírusok szaporodását, az immunrendszer erősítésével fokozza a szervezet ellenálló képességét és így valószínűleg daganat gátló hatása van.

A laboratóriumi vizsgálatok azt a hatásmechanizmust igazolták, hogy gyakorlatilag a szervezet védekező sejtjeinek az aktivitását mozgósítja vagy segíti az egyik oldalon. A másik oldalon pedig a szervezetben termelő daganatellenes anyagoknak a termelődését is fokozza.


Jakucs Erzsébet - Gyógyító gombáink

A gomba szó hallatán a legtöbb embernek azonnal a mérges gombák jutnak az eszébe. A gombamérgezéstől való félelem azonban nagyrészt indokolatlan, hiszen néhány alapvető szabály betartásával és a gombák jobb megismerésével a gombamérgezés biztosan elkerülhető. A nagygomba fajoknak mindössze kb. három százaléka mérgező és ez kevesebb, mint a mérgező növényfajok aránya. A gombák, ugyanúgy, mint a növények, számos biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, melyeknek egy része az emberi egészségre káros, más része azonban hasznos is lehet. Mint ahogyan ismerünk gyógynövényeket, ugyanúgy léteznek gyógyító gombák is.

tovább >>


Gyógygomba és flavonoid kivonatok rövid ismertetése

Magyarországon számos kitűnő terméket hoztak forgalomba az utóbbi években, amelyek azzal az igénnyel léptek fel, hogy hasznosak legyenek a rákbetegségben szenvedőknek vagy éppenséggel megelőzhetik a betegség kialakulását. Sajnos az utóbbi években világossá vált, hogy ez az elismerésre méltó igyekezet és a kétségtelenül pozitív részeredmények nem változtattak azon a tényen, hogy Magyarország a rákos megbetegedések és halálozások tekintetében az elsők között maradt a világon. A tudományos elemzések egyes mesterséges vitamin, ásványi anyag és nyomelem komplexumokról azt is megállapították, hogy azok nőknél semennyire sem csökkentik...

tovább >>


Természetes gyógygomba és növényi eredetű hatóanyagok

A címben említett gyógygombák laboratóriumi- és állatkísérletekben, illetve klinikai tesztekben eredményesnek bizonyultak daganatos betegségek esetén az immunrendszer erősítésében, az életminőség javításában és a daganatok valamint áttétek növekedésének gátlásában. Japánban végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tumortípusok túlnyomó többségében kemoterápia együttes alkalmazásával a hatóanyagok tumorellenes hatása tovább növelhető. A tapasztalatok és klinikai tesztek azt mutatják, hogy a kemo- és sugárterápia káros mellékhatásait a gyógygomba kivonatok számottevően csökkenthetik...

tovább >>


Egyes távol-keleti és dél-amerikai gombák daganatellenes hatása

Évezredek óta, népi tapasztalat alapján ismeretessé vált, hogy egyes gombák fogyasztása gátolja egyes rosszindulatú daganatok keletkezését illetve kifejlődését. Később a részletesebb, modern vizsgálatok, így a nemzetközi, valamint saját és munkatársaim kísérletei alapján bebizonyosodott, hogy ezen gombák többféle hatóanyagot tartalmaznak, amelyek együttes hatása vezet a szervezet daganat-ellenes védekezőképességének fokozásához. Ezek közül kiemelten tanulmányoztuk az említett gombák polysaccharidáinak (szénhidrát komponenseinek) így a glükánok, pld. lentinan, mannánok, glükomannán komplexek jelentőségét.

tovább >>


A különböző menüpontok alatt található hivatkozások, idézetek, az alábbi szakirodalmakra, írásokra, web oldalakra támaszkodtak: << Kattintson ide >>